Frölundaiter i college 21/22

Collegehockey i USA är ett väldigt bra alternativ för unga ishockeyspelare. Där kan de kombinera utbildning med ishockey och förbereda sig både för proffslivet inom idrotten och livet som kommer när karriären är över. Vissa av dem tar sig till NHL, andra hamnar andra proffsligor och vissa satsar på det civila efter collegekarriären. Svenska spelare åker över i allt större utsträckning, i årets NCAA (Collegesystemet på högsta nivå i USA som består av flertalet ligor) är det 49 svenskar. Utöver dessa finns det också svenskar i collegeförberedande juniorligor som USHL och NAHL.

Ett gäng av dessa är givetvis Frölundaiter och de kan lätt glömmas bort när de spelar i de här ligorna som är mindre kända för den svenska publiken. Så vi tänkte ta en titt på dem, någon av dem kanske har spelat till sig ett NHL-kontrakt i framtiden, så som Viktor Stålberg och Linus Weissbach. Eller så kanske någon av dem återvänder till Frölunda i framtiden.

NCAA

Ludvig Persson – M – Miami (Ohio)
Kom från Bäcken till Frölunda där han gjorde tre säsonger i J18/J20, där han gjorde fina resultat. Efter ett succéår i NAHL klev han in och blev förstemålvakt direkt i Miami ifjol. Han har två nya målvaktskonkurrenter jämfört med ifjol och förstaspaden borde vara hans till att förlora.

Erik Portillo – M – Univ. of Michigan
Målvakt som har gått från klarhet till klarhet. Var bäste målvakt i J20 18/19, bäste målvakt i USHL 19/20 och gjorde fina insatser på de matcher han fick i Michigan ifjol. Ifjol var han tvåa bakom Strauss Mann som nu spelar i Skellefteå. Nu är det upp till Portillo att hålla nykomlingen Noah West bakom sig och cementera sig som förstemålvakt i det väldigt starka Michigan.

Jacob Nordqvist – B – Lake Surperior
Gjorde en a-lagsmatch för Frölunda 16/17, övrig tid i organisationen spenderades i ungdoms- och juniorlag. En gedigen back som skyfflat in lite poäng varje säsong hos Lake Surperior. 23-åringen gör sitt fjärde och sista år på college, nu som assisterande kapten. Vann WCHA förra säsongen.

Hampus Rydqvist – B – Miami (Ohio)
Har till och med VF som moderklubb och har förutom två säsonger i Malmös juniorer varit föreningen trogen innan han lämnade för Nordamerika. Gjorde sin debutsäsong i NCAA ifjol och efter att ha gjort mycket poäng i NAHL gick det trögare nu, kanske lossnar det i år?

Filip Forsmark – F – Merrimack
Blev Sverigekänd när han dominerade i TV-pucken. Efter två och ett halvt år i Frölundas juniorer tog han ett i Örebros organisation innan han lämnade för Nordamerika. Missade första säsongen på grund av NCAAs proffsregler och gjorde 13 poäng på 18 matcher ifjol. Är en skicklig spelare, så det blir spännande att se vad som händer under hans första ”riktiga” säsong i NCAA.

Arvid Caderoth – F – Michigan Tech
En riktig ledare som har varit kapten i både J18 och J20 för Frölunda. Han spelade också en del med Hanhals under säsongen 19/20. Caderoth gjorde 18 poäng på 30 matcher under sin första collegesäsong ifjol, det lovar gott inför hans andra år. En storvuxen spelare som kanske kan vara något för Frölunda på sikt.

USHL

Axel Kumlin – B – Dubuque
Stockholmare som gick hockeygymnasiet hos Frölunda och gjorde tre SHL-matcher under 19/20. Spelar nu alltså collegeförberedande ishockey i hopp om att få en chans på ett college. Är fortfarande junior och spelade med Juniorkronorna tidigare under säsongen, men chansen att spela JVM bör vara väldigt liten.

Gabriel Lundberg – F – Dubuque
Urfrölundait som gick hela vägen från ishockeyskolan till J20 men nu alltså har valt att ta klivet över Atlanten. Jagar liksom lagkamraten Kumlin en plats på college. Har klarat av att producera poäng på de flesta nivåer han har spelat, kanske även så i USHL?

William Hallén – F – Dubuque
Den tredje Frölundaiten som sportchefen Kalle Larsson (från Göteborg) har lockat till Dubuque. En hårt arbetande forward som även kan peta in poäng. Är liksom Kumlin och Lundberg ute efter ett collegekontrakt. Hallén har också fått spela med juniorkronorna tidigare under säsongen.

Gustav Portillo – F – Fargo
Lillebror Portillo har även han hittat till Nordamerika. En storvuxen spelare som är rätt bra på skridskorna just för sin storlek. Från att ha dundrat in poäng i lägre åldrar blev det lite kämpigare i framför allt J20. Det blir spännande att se vad han kan hitta på i USHL.

NAHL

Axel Langenskiöld – M – Johnstown
Målvakt som spelade i Frölunda från U16 till J20 efter att ha anslutit från Partille. Gjorde fem matcher i J20 Nationell ifjol. Nu får vi se om han klarar omställningen till Nordamerikansk is och kan ta sig från NAHL till college.

Philip Törnqvist – B – Maryland
Back med Frölunda som moderklubb, spelade sedan i föreningen upp till J18. Har efter det studsat runt lite och gör nu sin andra sejour i Nordamerika i jakten på en collegeplats.

Liam Svensson – F – Springfield
Spelade i Frölunda som ungdoms- och J18-spelare innan han via Karlskrona och Malmö nu hittas i Springfield. Vi får se om äventyret tar honom hela vägen till college.

/Jonas

1 kommentar

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s