Frölundaiter i college 22/23

Vi gjorde ett sådant här inlägg förra året och vi tänkte att det kan vara kul att göra det i år igen. Många spelare är kvar på listan, någon har lämnat och någon tillkommit. Lockelsen med collegespel är som tidigare sagt möjligheten att kombinera hockeyspelandet med studier på hög nivå. I år är det, liksom ifjol, 49 svenskar som spelar i det amerikanska collegesystemet NCAA. Sedan har vi ett gäng även i de collegeförberedande ligorna USHL och NAHL.

Ett gäng av dessa är givetvis Frölundaiter även i år och de kan lätt glömmas bort när de spelar i de här ligorna som är mindre kända för den svenska publiken. Vi tittar helt enkelt vidare på dem, någon av dem kanske har spelat till sig ett NHL-kontrakt i framtiden, eller så kanske någon av dem återvänder till Frölunda i framtiden.

NCAA

Ludvig Persson – M – Miami (Ohio)
Bäckenfostrad och gjorde tre säsonger i J18/J20. Nu gör han sitt tredje år i NCAA efter en mellanlandning i NAHL och de två första säsongerna har han varit förstemålvakt. Ifjol stod han hela 32 av 40 matcher, då är man tydlig etta. Den övriga statistiken inte var den bästa ifjol, men Miami är också ett bottenlag i sin konferens. Bakom sig har han bland annat Logan Neaton som är draftad av Winnipeg, Persson själv är inte draftad.

Erik Portillo – M – Univ. of Michigan
Portillo fortsätter att rada upp klarheter. Bäste målvakt i J20 18/19, bästa målvakt i USHL 19/20. 20/21 var han tvåa bakom Strauss Mann men ifjol var förstaspaden hans, Portillo spelade hela 42 matcher för topplaget Michigan som vann Big10 och Portillo själv blev uttagen i konferensen andra All Star-lag. Återvänder till Michigan för sitt tredje år i college nu, så Buffalo får vänta.

Jacob Nordqvist – B – Quinnipiac
Det är tillbaka till 16/17 man får gå för Nordqvists senaste säsong med Frölunda, då spelade han med J20 och gjorde en match i A-laget. Efter fyra säsonger i college är de flesta klara, men Nordqvist är kvar. Han har bytt lag till Quinnipiac och gör sig redo för en femte säsong. I och med pandemin fick spelarna i college en möjlighet att förlänga sin collegekarriär och den chansen verkar Nordqvist ha tagit. Dessutom listas han som graduate student, han pluggar alltså vidare efter sin kandidatexamen!

Hampus Rydqvist – B – Miami (Ohio)
Moderklubb Frölunda som förutom två säsonger i Malmö spelade uteslutande för föreningen innan det blev Nordamerika. Har varit kapten på U16-, J18- och J20-nivå men inte fått någon kaptensroll i Nordamerika, än. Tripplade sina poäng från tre till nio från säsong ett till två. Vad händer nu under säsong tre?

Axel Kumlin – B – Miami (Ohio)
Hockeygymnasiet och tre SHL-matcher hos Frölunda blev det för Kumlins del (lillebror spelar i J20 idag). Spelade i USHL ifjol och gjorde det tillräckligt bra för att spela till sig ett collegekontrakt med Miami. Så nu är det dags för hans första år i college och hans första seniorsäsong.

Philip Törnqvist – B – Univ. of Vermont
Efter ordentligt gnetande i diverse lag, ligor och år har Törnqvist till slut spelat till sig ett collegekontrakt. Göteborgsfödd och spelade i Frölunda U16-J18. Var produktiv i NAHL ifjol från sin backplats, nu får vi se om han kan fortsätta med det i NCAA.

Filip Forsmark – F – Merrimack
TV-pucksdominanten har vuxit upp. Från Skövde via Frölunda, Örebro och Tri-City hittade han till college. Proffsreglerna i NCAA satte helt stopp för hans första säsong och under den andra blev det 13 poäng på 18 matcher. Ifjol blev det ännu bättre med 27 poäng på 33 matcher. Nu är det dags för fjärde året och tar han ännu ett kliv kan det bli en riktigt stark säsong för hans del.

Arvid Caderoth – F – Michigan Tech
Caderoth var kapten såväl U16 som för J18 och J20 i Frölunda, men det har inte blivit någon kaptensroll i Michigan för honom än. Har haft två gedigna säsonger med Michigan där han gjort 18 och 16 poäng, men det var liten nedgång säsong två sett till poäng per match. Vi får se vad säsong tre har att erbjuda för Caderoth, om han kan kliva fram och ta en större roll.

William Hallén – F – Miami (Ohio)
Frölundait nummer fyra som spelar för Miami (Ohio). Hallén kommer från Hovås och spelade U16-J20 i Frölunda. Ifjol spelade han i USHL, i samma lag som Kumlin och lyckades liksom lagkamraten få ett kontrakt med Miami. Hyggligt produktiv spelare på de nivåer han har spelat tidigare, vi får se om det kan fortsätta i NCAA.

USHL

Sebastian Törnqvist – B – Tri-City
Lillebror till Philip en bit upp på listan och hoppas nu göra som bror sin och spela till sig ett kontrakt i college. Bakgrunden i Frölunda är inte den starkaste kanske, men har spelat för både U16 och J18, är annars mer Röglestämplad så att säga. Gjorde bra med poäng i J20 Nationell ifjol.

NAHL

Albin Sibbesson – B – Wisconsin
Lerumsfostrad back som gick hockeygymnasiet och även spelade sista junioråret hos Frölunda. Nu har han tagit klivet till Nordamerika och NAHL för att försöka spela sig vidare till college.

Victor Widlund – F – Wisconsin
Är liksom Sibbesson Lerumsfostrad och de har följts åt, först i Lerum, sedan i Frölunda och nu i NAHL. Vi får hoppas att de även lyckas hamna i samma collegelag.

Gabriel Lundberg – F – Janesville
Frölunda är moderklubben och fjolårssäsongen var lite motig. Det gick inte toppen i Dubuque och bytte till Des Moines under säsongens gång. Tar nu ett kliv nedåt till NAHL som ses som en lite svagare liga för att försöka spela till sig ett collegekontrakt.

Gustav Portillo – F – Janesville
Lillebror Portillo gjorde sin första säsong i Nordamerika ifjol precis som Lundberg och det blev ingen större succé för honom heller. Så även Portillo tar klivet ner till NAHL och Janesville i ett försök att studsa tillbaka och uppåt.

Ifjol hittade vi även Axel Langenskiöld och Liam Svensson på listan, men de är nu inte kvar i sina Nordamerikanska klubbar och har inga nya klubbar. Ingen av spelarna på fjolårets lista har lämnat college och gått vidare till proffsligor.

/Jonas

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s