Frölundas säsong är godkänd men det är brist på utveckling

Då var säsongen 21/22 över! Jag tänkte ta tillfället i akt att summera den från ett känslomässigt och resultatbaserat perspektiv. Frölunda slutade på en fjärde plats i SHL och åkte ut i SM-slutspelet i semifinal mot Luleå. Det är bättre än ifjol och förfjol så med andra ord en lyckad säsong, hurra! Tack för mig.

Eller…?

Godkänd prestation, eller snarare godkänt resultat

Resultatmässigt är det ett steg framåt. Eftersom sport är en resultatbaserad värld borde det vara frid och fröjd och att utvecklingen är på väg åt rätt håll. Men jag vill titta lite djupare och kommer titta på denna säsong som anses klart godkänd och jämföra med två säsonger som benämns som underkänt/katastrof.

Tittar man i tabellen ovan ser man att placeringen är mycket bättre än de två föregående säsongerna. Poängmässigt är man två eller tre poäng bättre än tidigare säsonger. Det vill säga att vi har spelat in ungefär samma antal poäng per säsong under två underkända som under en godkänd. Tittar man på mål gjorda och insläppta ser man att förra säsongen var ett klart steg bakåt gällande gjorda mål, men i övrigt en ganska stabil utveckling. Om man bortser från det faktum att vi släpper in fler per säsong. Är en förmodad värvning av Lasse Johansson lösningen på detta? Jag tror att Frölundas ledning tänker så, jag hoppas sannerligen på det.

Då sitter man här med känslan av att Frölunda gjorde en godkänd insats och vi borde vara nöjda (även som supporter är man aldrig det). Tittar jag på siffrorna så blir jag dock lite fundersam och orolig, vilket borgar för fortsatt undersökning om vi är på rätt väg. Men innan det behöver jag lite fakta på bordet kring varför samma prestation leder till så olika utfall.

Det jag då behövde titta på är hur SHL och Frölunda presterade i förhållande till sina konkurrenter. Som ni ser i tabellens första del (från vänster tre kolumner) hittar ni lagets placering i förhållande till de tidigare diskuterade kategorierna. Där ser man inget tydligt samband, dock ser man att under säsongen 20/21 hade de en dipp i målskyttet men det renderade i samma tabellplacering som när man målade i samma takt som i år. Det skvallrar om att Frölunda ligger på en jämn nivå i mål emot och gjorda mål. Men fråga kvarstår, hur kunde det skilja tre placeringar i tabellen?

Om vi i stället vänder blicken till höger av tabellen och kollar inspelade poäng på de respektive tabellplaceringarna så kan vi se små antydningar på varför det gick som det gick. Vi ser att seriesegraren tagit färre och färre poäng, samt att bästa kvallag (plats 13) också tagit fler poäng. När det kommer till slutspelsplatserna ser vi att färre poäng krävs för topp 6 medan inget speciellt mönster för plats 10. Vad säger detta mig då? Att tabellen blir mer och mer komprimerad det vill säga mer jämn och varje poäng betyder mer samt att de sämsta lagen i tabellen kommer närmre toppen. Då kan tre inspelade poäng få större påverkan för tabellplaceringen. Detta är dock inte ett uttömmande svar, men det ger ändå en fingervisning.

Okej, dags att gå vidare och titta lite mer på offensiven och defensiven.

Frånvaro av offensiv utveckling

I segmentet om offensiven kommer jag titta på skott, powerplay, skotteffektivitet och förmågan att driva spelet.

Jag vill först börja diskutera med mina känslor kring Frölundas offensiv. Jag upplever att de spelar mycket med puck och snurrar runt mycket i hörnen. När man väl kommer in med pucken framför mål är det instick från smarta spelare eller på chans. Detta innebär att Frölunda måste attackera målet hårt för att få in de puckarna. Då befinner sig många spelare i sarghörnen och att försöka ta sig in utan fart blir utmanande. Det gör att man förlorar många dueller framför målen och får massa halvchanser men få stora möjligheter. Jag ser en total avsaknad av exempelvis snabbt spel mot mål där man använder en, två passningar i sidled och går i rush mot målet. Utan vi ska spela runt i hörnen med instick och det gör vårt spel stereotypt och ganska långsamt från ingång till avslut. Ytterligare en känsla är att effektiviteten är inte speciellt hög, och våra motståndare utklassar oss gång på gång i detta. Flera andra lag vi spelar mot gör mål på ganska få skott. Men vad säger siffrorna?

Som vi konstaterade i den inledande diskussionen gällande Frölundas prestation över de tre senaste säsongerna, så har man legat i toppen av målgörande i två av dem. Det är positivt, och inte som känslan säger, att Frölunda gör lite mål. Tittar man på skotten då? Frölunda skjuter toppmässigt i ligan både när det kommer avslut på mål och i skottsektorn. Det är positivt och samtidigt avspeglar sig i statistiken över gjorda mål. Tittar man däremot på skotteffektiviteten för samtliga säsonger så ligger Frölunda på nedre halvan (två senaste säsongerna), kvalplats eller play-in som det heter på tabellspråk. Här har man ett aber att hantera. Att vara så överlägsen i skott men ha lägre skotteffektivitet betyder att Frölunda måste slita mer för sina mål än motståndarna. Det i sin tur kan medföra en trötthet samt att de många missarna kan påverka självförtroendet i målsituationerna.

Vad säger denna statistik mig då? Frölunda driver spelet (Corsi), Frölunda avslutar i topp av ligan. Dessutom avslutar vi i topp, om inte mest, i det farliga området i anfallszon. Hur kan man då inte ha högre procent på skotteffektiviteten? Jag tror det ligger i att man ofta ska ned i hörnen och arbeta sig in med instick, vilket gör att det inte blir mycket utrymme att avsluta på, utan i stället blir det små puffar mot mål. Samtidigt måste en spelare slå sin back som är beredd på att motståndaren ska in mot mål och med begränsad fart krävs det mycket för att göra det. Vilket gör att avsluten blir lidande och effektiviteten går ned.

Jag skulle i stället vilja se att man börjar hitta andra vägar att attackera mål. Ta en sida från Frölunda anno 02/03 där de flesta målen gjordes i spelvändningar eller att man går rakt på mål i inspelsfasen. Nu säger jag inte att man ska överge spelet man har haft, utan snarare addera detta. Det kanske betyder att vi har färre skott totalt men kanske ökar digniteten på chanserna samt skapar utrymme för spelare att använda sitt skott.

Jag lovade att titta lite på powerplay med! Alla vet ju hur det kändes. Fantastiskt i höstas och dalandes hela väg till the bitter end. Men om man jämför säsongerna.

Ifjol såg man ganska tydligt vad som var ett problem, powerplay! Det visar siffrorna också. First thing first, Frölunda är ett av de lagen som får flest powerplay, så att vara förfördelade i den kategorin behöver vi inte diskutera (visst man kan alltid tycka vi ska ha fler men men). Tittar man på procenten så är en mittenplacering på 24% en habil siffra sett till säsongen. Men som jag påpekat tidigare, det dalade rejält under säsongen (40% fram till november och resterande del 19,83% exklusive slutspel). Här ser man att Frölunda blev lite stereotypt och lättläst ju längre säsongen gick. Att man inte gick in och gjorde något annat än personella förändringar och några små positionsförflyttningar får faktiskt ledarstaben ta på sig. En intressant sak dock, Frölunda sköt 1,37 skott per PP. Om jag jämförde det med ligan är det i botten! Malmö sköt 1,85 skott per PP och SHLs bästa PP VXÖ sköt 1,54. Här tycker jag att man borde hitta tillbaka till tidigare nivåer.

Tittar man på antal gjorda mål i PP som andel av totalt antal mål, så är Frölunda ett av de lagen som gör flest av sina mål i powerplay. Det ska dock sägas att de flesta lagen ligger inom 20-28% av målen gjorda per säsong (det förekommer avvikelser). Måste Frölunda ha ett powerplay för att vara konkurrenskraftiga i ligan? Ja det stämmer, men det är inte hela svaret. Även om laget är i toppen av denna kategori så ger inte  detta mätetal något enormt utslag, för något lag. Däremot gör ett havererat PP att laget åker hiss nedåt eftersom 5v5 inte kan kompensera för bortfallna mål. Jag skulle då säga att brist på utveckling i 5v5 är en större utmaning.

Offensiven då? Ja den är godkänd sett till säsongen, men någon utveckling ser jag inte på detta område. Frölunda maler på i samma spår som tidigare. Förhållandevis konstant nivå på 5v5. Powerplay är extremt personberoende (Lasch) och det är ett problem när han inte är tillgänglig. Då rasar gjorda mål eftersom man inte får större utväxling av 5v5 spelet. Jag skulle också föreslå att sära på Lasch och Spacek och be dem sätta upp varsitt PP och få dem att konkurrera med varandra. Skapa lite tävling i tävlingen! Frågan alla ställer sig är hur ska Frölunda göra fler mål på allt dem skapar. Jag vill hellre ställa frågan: Hur ska det vi skapar bli giftigare så de kan generera fler mål?

Defensiven går åt fel håll

I segmentet om defensiven kommer jag titta på skott emot, boxplay, målvaktsspelet och blockerade skott (förmågan att göra det svårt att skjuta igenom vår ”köttmur”).

Frölundas försvar och målvakter. Här har jag och säkerligen ni supportrar som läser detta kliat er i huvudet åtskilliga gånger. Hur kan målvakterna inte rädda? Hur kan motståndarna göra så många mål på oss? Varför är de så effektiva? Det är frågor många av oss ställer oss gång efter annan. Men vad säger siffrorna om Frölundas försvar, och vad skvallrar det om?

I de två första kategorierna från vänster är en hög tabellplacering något positivt, det betyder att det är fler lag som släpper till mer.

Detta är siffror som oroar. Kort summerat, Frölunda släpper till mer och mer, samtidigt som man har sämre målvaktsprocent. Lägg därtill att fler och fler mål görs på Frölunda. Visserligen fick man extra blockerade skott under den senaste säsongen, vilket är positivt. Men sammanlagt blir skillnaden ännu större. Detta bör oroa oss supportrar och lagledningen. Frölunda bygger visserligen sitt spel på press och att vara puckförande i anfallszon men en trend åt fel håll på dessa faktorer samtidigt som offensiven stampar bäddar ju inte för en positiv utveckling, tyvärr.

En intressant poäng är att Frölunda är bland de bästa lagen på att inte släppa till skott i skottsektorn, men samtidigt har målvakterna medelprocent. Dessa siffror förstärker känslan av att vi har skakiga och inte så pålitliga målvakter. Sedan var det detta med motståndarnas effektivitet. Det är självklart att vi känner av detta då Frölunda skapar mest och släpper till minst, i mängd. Samtidigt som motståndarna gör mål och håller sig kvar i matcherna. Vad säger detta oss då? Vi kanske ska titta lite på hur andra lag skadat oss. Jag var inne på det i offensivdelen, spela mer kontrollerat bakåt och göra det svårt för motståndarna att komma med fart in mot mål direkt efter inträde i zon. Tvinga ut dem på sidorna och vara mer stabila, men det är svårt med två eller tre av våra spelare bakom motståndarnas förlängda mållinje.

Frölundas boxplay har procentuellt blivit sämre år för år. Dock har placeringarna förbättrats i samtliga kategorier. Det betyder egentligen inte att Frölunda BP har blivit sämre, utan snarare PP generellt i ligan har förbättrats då en sämre procent leder till bättre placering. Detta förstärks också av att man släpper in färre och färre mål i BP jämfört med konkurrenterna. Det vi kan se däremot är att fjolåret var en avart, även i denna kategori.

Hur summerar vi defensiven detta år. Jo, den blir faktiskt sämre och sämre. Vad det beror på vet jag inte, men det kan vara så att spelsättet och en åldrande spelartrupp tar ut sin rätt. Man orkar inte vara lika noggrann och defensivt påslagen som i början av Rogers sejour. Motståndarna har också hittat sätt att skada Frölunda genom att gå snabbt på mål och skapa stora lägen eftersom laget inte är samlat hemåt när man forecheckar högt. Samtidigt visar det att målvakterna är och har varit för skakiga i Frölunda och det har bidragit ytterligare till en skakig defensiv.

Det går inte åt rätt håll i alla fall

Så för att stänga detta långa inlägg och säsong ska jag summera lite.

Jag har medvetet lämnat slutspelet åt sidan eftersom det i stort sett speglar säsongen. Kvarten mot Växjö var som hösten och semifinalen mot Luleå var som vintern/våren.

Resultatmässigt är detta ett steg framåt för laget och supportrarna. Jag och säkert flera med mig känner sig säkert mer tillfreds än tidigare säsonger. Men utvecklas laget? Mitt svar är nog nej på det. Givet det underlag jag tittat på här har vi fått en förbättring placering och PP jämför med fjolåret. Men PP var på samma nivå som för två år sedan. Defensivt går man åt fel håll, vilket är illavarslande. Offensivt (5v5) står laget och stampar på samma plats och med samma frågor som för tre år sedan.

Vad ska göras för att ändra detta? Jag är ingen hockeytränare men jag ser att Frölunda är lättläst och motståndarna gör samma saker mot oss gång efter gång och når bra resultat allt oftare. Staben borde kanske ta lite inspiration från de lagen och försöka använda i sin egen spelidé. För allt utvecklas och förändras. Om det kommer ske har jag mina aningar om, men frågan är vad ni tror?

Så, Godkänt resultat men det är en tydlig brist på utveckling.

/Magnus

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s