Inavel eller förnyelse?

Nu är jag tillbaka, dags att skriva av mig. Sex matcher är spelade och spelet ser ut som det har gjort de senaste åren. Det har fått mig att tänka en del på prestation, utveckling och förhandstips. Jag tänkte därför jämföra med några lag i SHL, både där vi finner likheter och skillnader. Jag ska sedan lägga till vad Frölunda kan tänkas jobba med för att komma till en förändring.

Resultaten

Jag vill börja med att titta på tabellplaceringar och hur långt man har gått i SM-slutspelet. Jag har valt ut två lag att jämföra med, Brynäs (BIF) och Skellefteå (SAIK). Lite märkliga lag att jämföra med kanske men jag tänkte framförallt på hur alla dessa tre lag har en kärna som arbetat ihop ganska länge med några mindre avbrott. Jag kommer att titta på tidslinjen 2010-2022 så när jag listar spelare som spelar från start 2010 i sina klubbar, beror det endast på detta tidsintervall (vissa av dem spelade i laget innan). Detta bli kul, häng med!

Vi börjar med tabelltipsen för dessa lag. Skellefteå och Frölunda tippas år efter år i toppen. Det beror ofta på en stabil trupp med spelare som anses bra och har levererat tidigare. Båda lagen har under denna period levererat två SM-guld vardera. Tar man istället en titt på Brynäs så brukar tipsen vara ganska långt ned men ändå inte alltid så långt som de hamnar i tabellen. Här tittar experterna på samma kärna och en trupp där spelarna har levererat ett SM-guld och en finalplats och därför skjuts förväntningarna upp lite. Dags att titta på resultaten!

Tabellplaceringar för VF, SAIK och BIF 2010-2022
Slutspelsresultat, VF, SAIK och BIF 2010-2022

Tittar vi på Frölundas utveckling så gick det spikrakt uppåt när man bytte spår (13/14) tillsammans med Roger Rönnberg. Där började man arbeta med unga spelare, byggde runt en stabil kärna som ska stå för attityd, kultur och arbetssätt. Denna kärna består än idag men istället har resultaten börjat vika. Kan de bero på att spelarna blir äldre och att man inte får ut samma som man fick tidigare?

SAIK har sedan 2010 när man hade etablerat en tydlig struktur i truppen med tränare och fick näst intill maximal utdelning 2011-2016. Men sedan började de tappa lite, och resultaten uteblir. Men sedan 2019 har man börjat klättra uppåt igen? Vad beror det på? Återkommer till det när jag tittar på spelarna.

BIF då? Herregud vad de hoppar upp och ned i slutspelet med guld 2012 och final 2017. Tabellmässigt har de legat ganska stabilt men sedan gått nedåt sedan 2018. Två saker man ska komma ihåg gällande BIF är att Silfverberg och Järnkrok spelade 2012 och hade helt utomjordiska säsonger. Sedan kan vi också påpeka att Brynäs är det enda lag som sparkat tränare lika ofta som jag byter kalsonger.

Lagens kärnor

Kärna FrölundaStartAvslutKommentar
Joel Lundqvist20102022Pågår
Nicklas Lasu20102022Pågår
Johan Sundström20102022Inte innevarande säsong, avbrott 12/13-14/15 och 17/18-18/19
Mats Rosseli Olsen20132022Pågår
Ryan Lasch20152022Pågår, avbrott 16/17 och 20/21
Patrik Carlsson20152022Pågår, avbrott 17/18
Roger Rönnberg20132022Pågår

Då tar vi och tittar på spelare och ledare som man skulle kunna säga har utgjort och utgör Frölundas kärna. Här ser vi spelare som ligger inom ”jobba hårt”-kategorin (minus Lasch). Det är spelare som har varit väldigt nyttiga och bra för laget under denna period. Det ska också sägas ingen av ovan nämnda spelare är under 30 år. Tittar vi på spelarna så är det egentligen bara MRO och Carlsson som inte känner att de ska ha en stor roll. Tittar vi på Joel så vill han fortfarande ha den stora roll han haft tidigare, han har inte kunnat anpassa sig till vilken spelare och nivå han för tillfället håller. Ryan gjorde sin poängmässigt bästa säsong förra säsongen, det är väl här vi har en spelare som står ut. Ska vi också titta på tränaren som har levt med denna kärna under hela hans tid i Frölunda. Han kom in och lyfte Frölunda med ett nytänk men nu upplever en tillbakagång. Dock så står han kvar med samma kärna och har inte förnyat den, hur kan vi då förvänta oss förändring? Snarare så att han och kärnan har växt ihop och numer är för likriktade.

Kärna SkellefteåStartAvslutKommentar
Joakim Lindström20102022Pågår, avbrott 14/15-15/16
Oscar Möller20112022Pågår, avbrott 14/15-15/16
Petter Granberg20102022Pågår, avbrott 13/14-17/18
Pär Lindholm20142022Pågår, avbrott 18/19-21/22
Niclas Burström20102021Avbrott 17/18-18/19
Jimmie Ericsson20102019Avbrott 14/15
Erik Forsell20102016Nu sportchef
Bert Robertsson20112019

Tittar vi på SAIK, så ser vi att det finns en del spelare som har varit i kärnan under flera år och har levererat storartat. De har varit med på både uppgång och nedgång samt smygandet uppåt igen. Dock kan man se en del spännande saker i SAIK. Vi ser att Bert lämnade 2019, Jimmie slutade 2019 man skeppade Burström 2021. Detta betyder att man har börjat skifta ut sin kärna och ledande spelare. Vi ser också att Lindström och Möller tar ett kliv tillbaka låter Hugg, Pudas, Wingerli etc. ta större utrymme. De är hungriga och vill framåt på ett annat sätt. Man har även byggt om sin ledarsida med nya tränare och annan sportchef som känner till klubbens framgångsrecept som kan ta klubben in i en ny tidsålder.

Kärna BrynäsStartAvslutKommentar
Greg Scott20132022Pågår, avbrott 16/17-18/19
Anton Rödin20102022Pågår, avbrott 11/12-12/13 och 16/17-18/19
Ryan Gunderson20112019Avbrott, 14/15-15/16. Ryktas tillbaka
Johan Larsson20112022Pågår, avbrott 12/13-21/22
Simon Bertilsson20102022Pågår, avbrott 19/20
Johan Alcén20152021Nu sportchef

Då ger vi oss på BIF och deras kärna. Jag ska vara ärlig, Rödin, Scott  och Bertilsson är spelare som har starka namn och levererat flertalet säsonger. Dock har den kärnan inte kunna knyta ihop ett lag utan hjälp utifrån, om det är utomjordiska spelare eller en tränare som håller ihop det. Man kan också se att problemet syrar uppåt i organisationen. Alcén är nu sportchef och senast i sommar pratade han om Bertilsson som en av Europas bästa backar, och det är han definitivt inte. Här har vi också en grupp som växt ihop och blivit äldre och kvaliteten har sjunkit. Men klubben har blivit blind för den realiteten.

Reflektion

Hur har jag nu knyta ihop detta? Tittar vi på Fölunda så ser jag att vi befinner oss i ett vägskäl. Ska vi göra som Brynäs eller ska vi gå SAIKs väg. Första indikationen fick vi i somras (och den var inte positiv) när man valde att behålla Sjöström och släppa Liljander. Det tror inte jag var rätt beslut, utan snarare ett steg mot BIF hållet. Dessutom är Sjöström väldigt pigg på slänga ut flerårskontrakt på spelare man tycker utgöra Frölundas kärna. Sedan måste Joel sluta för att bereda väg för något nytt, han är inte kapabel att ta ett steg tillbaka för att vi ska kunna  gå in i en ny tid. Detta visar han i gnället om att bli petad i PP1.

Jag skulle vilja att Frölunda gör som SAIK, man ser till att skifta ut kärnan mot nya kärnspelare och ledare i laget. Detta för att öppna för nya idéer och influenser som kan utveckla laget och spelet. I SAIKs transformation ingick byte av tränare som har en annan syn på gruppen än det ledarteam som levt med dem väldigt länge. Visst Frölunda kanske är på väg, med Friberg, Folin och Nässén. Men man ska komma ihåg att Roger tycker Nässen är för ung för att spela center och ta en större roll. Där har vi kanske problemet, Frölundas ledande spelare och ledare har växt ihop till en familj och det är svårt att se nyktert på sina familjemedlemmars beteende. Nu förespråkar jag inte en full blow out, man kanske ska låta Joel gå i pension även om han vill spela, sedan låta Roger gå. Sedan bygga offensiven runt någon annan än Lasch, låta lite yngre eller spelare med potential ta större roll.

Men tyckte det var intressant, tanken började med tabelltips, åldrande kärna och hur laget leds. Hur kommer utvecklingen bli, kommer man våga göra som SAIK eller gå inavelvägen som man gjort i BIF. Vad tror ni?

/Magnus

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s