Frölundaiter i HockeyAllsvenskan 22/23

Jag nämnde i texten om målvakter och backar att det har muttrats om Frölundas oförmåga att plocka upp unga talanger och eller spelare med bakgrund i Frölunda från HockeyAllsvenskan. Exempel som vi fått se på senare år är Pontus Andreasson, Filip Roos och Arvid Söderblom som alla tre tagit sig vidare till NHL. Sedan är det givetvis orättvist att använda dessa tre, de utgör minoriteten här. De flesta stannar någonstans på vägen, men det är ändå surt att vi har missat spelare som är våra. Sedan finns det andra spelare som inte har någon koppling till oss, men som tagit klivet från HA till SHL och gjort det bra. Tyvärr har vi varit dåliga på att leta i det skafferiet.

Så då får jag helt enkelt dra mitt strå till stacken och lista de spelare i HockeyAllsvenskan som har en bakgrund hos oss. För enkelhetens skull listar jag både yngre och äldre spelare och jag tar med båda sådana som går att se som Frölundaiter och de som ”bara har spelat i Frölunda” (oerhört subjektiv bedömning på hur det skiljer sig åt).

BIK Karlskoga:

Ludwig Persson, 18, fw (utlånad)
En av två spelare som är utlånade från Frölunda till HockeyAllsvenskan. Har 24 SHL-matcher under bältet och blev 19/20 Frölundas yngsta debutant i A-laget. Ludwig är sistaårsjunior och ska nu göra sin första riktiga säsong med seniorer. Är en snabbskrinnande målskytt som gjorde 61 poäng för J20 ifjol. BIK Karlskoga brukar vara duktiga på att utveckla spelare så förhoppningsvis tar Ludwig kliv kommande säsong. Har redan skrivit på NHL-kontrakt men Frölunda har prio över AHL även säsongen 23/24, då planen är att han ska spela i SHL. Lillebror Alfred spelar i Frölundas U16/J18.

Arvid Aronsson, 24, b
Lämnade Frölunda mitt under 16/17 för spel med Örebro, som en del i collegedebaclet om ni minns det. Innan dess hade han spelat med föreningen sedan U16. Hårdför back som spelat i HockeyAllsvenskan sedan 17/18, nästan uteslutande med BIK Karlskoga. Ifjol tog han ett litet kliv poängmässigt med sina 15 pinnar, hade också tredje mest istid i topplaget. Har gjort 17 SHL-matcher för Frölunda och Örebro. Kanske, kanske finns det en framtid som sjätte-sjundeback i SHL?

Måns Krämer, 21, b
Röglefostrad men bytte just Rögle mot Frölunda som U16-spelare. Var sedan med och vann J18-guld i organisationen. Under pandemisäsongen 20/21 blev det spel med Hanhals i HockeyEttan på lån och ifjol var det Vimmerby i samma liga som gällde. Där spelade han alltså bra nog för att få kontrakt med topplaget Karlskoga. Nu får vi se hur han klarar sin debutsäsong i HockeyAllsvenskan.

Sebastian Collberg, 28, fw
Stortalangen som aldrig kom loss i Frölunda, och inte någon annanstans heller. Förrän 20/21 då han gjorde 35 poäng på 39 matcher i tyska andraligan. Ifjol hade han ett skadedrabbat första år i Karlskoga där han begränsades till 21 matcher. Kan han lyfta även i Sverige nu under sin andra säsong med laget?

I Karlskoga hittar vi även JVM-spelaren Åke Stakkestad som är född och fostrad i Kungälv, givetvis en spelare att hålla ett öga på.

HC Vita Hästen:

Eric Hjorth, 21, b
Fostrad i Härryda HC och spelade sedan med Frölunda på U16-nivå. Efter det har han varit runt en hel del: Linköping J18 och J20, Sarnia Sting, Frölunda igen (J20), KalPa och deras U20, IPK (på lån från KalPa) och AIK. Gjorde nio matcher och fyra poäng i Liiga under sin tid i KalPa. Nu får vi hoppas att han landar ordentligt i Vita Hästen och får göra en hel säsong på samma ställe. Högerfattad back som gjorde en del poäng på juniornivå men inte riktigt hittat sin roll på seniornivå än.

Leon Lerebäck, 22, b
Från Kungälv och kom liksom många andra till Frölunda som U16-spelare. Spelade sedan i föreningen upp till J20-nivå och fick göra fem SHL-matcher. Som sistaårsjunior tog han klivet till HockeyAllsvenskan där det har blivit tre säsonger delat mellan Timrå och Tingsryd. Gör nu alltså sin första säsong med Vita Hästen. En stenhård och fysiskt spelande back med defensiven som adelsmärke. Något tolv poäng och 154 utvisningsminuter på 131 matcher i HA vittnar om.

IF Björklöven:

Mattias Nørstebø, 27, b
Den spelskicklige norske backen som aldrig fick det att lossna i Frölunda, mycket på grund av att han hade otroliga skadebekymmer under sin tid hos oss. Det har dock gått bättre i HockeyAllsvenskan där han fått vara relativt skadefri. Han har gjort över 20 poäng tre säsonger i rad, de första två med Mora där han var kapten andra året och så senaste säsongen som var han första med Björklöven. I Björklöven är han assisterande kapten.

Kristianstads IK:

Theo Nordlund, 20, b
Kungsbackaback som är fostrad i HK Kings/Hanhals och gick hockeygymnasiet hos Frölunda. Landslagsman i U16-U18 men föll bort därifrån de sista junioråren. Har tre SHL-matcher på meritlistan. Fjolåret var hans första med Kristianstad efter vilket han också förlängde kontraktet med dem. Var junior ifjol och gör nu sin första seniorsäsong.

MoDo Hockey:

Niklas Folin, 28, b
Lillebror Folin är liksom Christian en defensivt lagd back men är inte lika stor och fysisk utan spelar lite mer på speluppfattning. Gör sin femte säsong i HockeyAllsvenskan och den andra med topplaget MoDo. Hade sjunde mest istid av backarna i MoDo ifjol, men var också den som hade mest istid i numerärt underläge. En PK-specialist alltså.

Erik Jinesjö Karlsson, 28, fw
Hette bara Erik Karlsson när han kom fram som junior i Frölunda. Tog plats och gjorde två säsonger i A-laget när Roger var färsk som tränare, men gjorde väl inget större avtryck. Efter två år i AHL/ECHL gjorde han en säsong med Timrå innan det blev tre år i finska högstaligan med KooKoo. Inför förra säsongen anslöt han till MoDo där han gjorde stabila 34 poäng.

Mora IK:

Kristoffer Gunnarsson, 25, b
Boråsare som tog sig hela vägen upp till Frölundas A-lag där han gjorde en hel säsong som ordinarie. Annars var det en del utlåningar för hans del, främst till IK Oskarshamn. Säsongen 18/19 lämnade han en bit in på just lån till Linköping. Inför 19/20 skrev han på för Mora där han spelat sedan dess (utom en låneperiod hos Kristianstad). Defensiv och fysisk back som inte gör så mycket offensivt.

Måns Carlsson, 25, fw
Lysekilsfostrad(!) forward som via spel i Kungälv hamnade i Frölundas J20 där det blev två säsonger. Efter två produktiva år i HockeyEttan fick han så kontrakt med Mora. Efter en lite trevande förstasäsong har han två år i rad gjort över 30 poäng, 39 ifjol. Så det är något av en late bloomer vi har att göra med. Kan han ta ytterligare ett kliv och bli SHL-aktuell?

Kalle Miketinac, 23, fw
Inför säsongen 17/18 hade Miketinac imponerat under Frölundas försäsong och fystester, men så skadade han sig och säsongen blev kraftigt begränsad. Istället för att utmana om en A-lagsplats blev det utlåning och tio matcher hos Oskarshamn när han väl var tillbaka. Säsongen därpå följde en ytterligare en utlåning, nu hos Karlskrona. Sedan har det blivit tre säsonger till i HockeyAllsvenskan, två med Kristianstad och en med Mora. Puckskicklig forward, men verkar ha stagnerat något i utvecklingen.

Södertälje SK:

Fredrik Bergvik, 27, m
Det var rätt längesedan Bergvik tillhörde Frölunda, säsongen 15/16 var den sista och den spenderades på lån hos Mora och Tranås. Innan dess spelade han i juniorlagen och fick istid i en SHL-match. Det var en lokaljournalist som var helt säker på att Bergvik skulle bli en NHL-målvakt på den tiden. Så blev det inte riktigt utan Bergvik har via HockeyEttan till slut etablerat sig i HockeyAllsvenskan och Södertälje där han nu gör sin fjärde säsong.

Tingsryds AIF:

Joseph Berger, 22, b
Här har vi en svensk-italienare född i Visby med Frölunda som moderklubb, inte den vanligaste kombinationen. Berger är alltså fostrad i Frölunda och har spelat såväl U16- som J18- och J20-hockey i laget. Studsade runt lite redan som junior och har fortsatt med det som senior. Tingsryd blir hans sjunde seniorklubb och tredje i HockeyAllsvenskan, det här är dock första gången hans startar en säsong i svensk ishockeys andraliga.

Ludvig Levinsson, 21, fw
Här har vi ett spännande namn, Levinsson är fostrad i Härryda men spelade för Frölunda från U16 till J20 där han producerade poäng på varje nivå. Under pandemisäsongen 20/21 lånades han ut till Hanhals i HockeyEttan där han gjorde en poäng per match direkt, det är långt ifrån alla juniorer som tar ett så smidigt steg till seniorhockeyn. Bytte till Halmstad förra säsongen och fortsatte att producera poäng där vilket ledde till kontraktet med Tingsryd, kan han producera även på den här nivån så borde Frölunda verkligen titta närmare på honom.

Västerviks IK:

Hugo Gabrielson, 19, b
Förstaårssenior som spelade med Västervik i HockeyAllsvenskan redan förra säsongen, men utan att göra något enormt avtryck. Lånades också in en match för spel med Frölunda i SHL. Innan dess har han spelat för Hovås och i VFs juniorer samt på lån med Halmstad. På juniornivå var han en rätt produktiv back, kanske kan det börja visa sig även på seniornivå nu när han har en säsong i ryggen. Kommer till spel först i december på grund av en axelskada.

Noah Hasa, 19, fw (utlånad)
Den andra spelaren på listan som är utlånad från Frölunda i år. Hasa är sistaårsjunior och kan mycket väl vara med i kampen om en plats till JVM. En smart, hårt arbetande center, den typen som Frölunda älskar att ha i laget alltså. Ursprungligen från Enköping men har spelat med Frölunda sedan U16. Hasa var kapten för J20 ifjol där han gjorde fina 38 poäng på 32 matcher. Var med i åtta SHL-matcher och får nu alltså testa på seniorspel fullt ut. Storebror Filip spelar med Frölunda.

Västerås IK:

Oliver Bohm, 30, b
Värmlänningen Bohm har hunnit fylla 30 år, själv kommer jag ihåg hur han hyllades som ung när han först kom upp i a-laget. För att sedan relativt snabbt bli allas hackkyckling istället. Efter tiden i Frölunda har det blivit spel i lite olika klubbar, bland annat fyra säsonger och ett SM-guld med Växjö. Ifjol var han med och spelade upp HV71 till SHL men han fick inte följa med dit utan hamnade i Västerås istället.

Johan Gustafsson, 30, m
Sprattelgubben och guldmålvakten Gustafsson är sedan förra säsongen tillbaka i Västerås där han slog igenom en gång i tiden. Efter att ha lämnat Frölunda blev det en säsong i DEL och en säsong som tvåa i Rögle innan han alltså återvände till Västerås. Där har han visat sig hålla mycket bättre än i SHL och är etta i ett VIK som satsar mot SHL.

I Västerås trupp finns även göteborgaren Ian Blomquist. Härrydafostrad målvakt som via Partille hamnade i Västerås hockeygymnasium. Ska som sistaårsjunior backa upp JG.

/Jonas

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s