Inför 22/23 – Spåkulan

Så avslutar vi det här lilla säsongs-previewn med att förutspå lite saker. Tre positiva och tre negativa var. Vi börjar glatt!

Det här går toppen!

Magnus 1: Lasse Johansson kommer vinna årets målvakt

Lasse kommer bli viktigare än många tror. Han kommer att hålla Frölunda flytande och vara den direkta tungan på vågen som gör att laget tar poäng i många matcher. Han kommer dessutom vara den spelare som kommer att sticka ut i ett annars ganska osäkert Frölundalag. Han kommer givetvis få konkurrens av Lassi, Lindbäck och Enroth om årets målvakt. Men tillslut kommer han stå där som SHLs bäste målvakt när krutröken har lagt sig.

Jonas 1: Greco jagar i skytteligatoppen

De fem senaste säsongerna har det behövts 17-21 mål för att nå topp 10 i SHL. Ifjol var Elmer Söderblom en av de tio som med sina 21 mål var där på en delad 7:e plats med fyra andra spelare. Jag tror att vi får en spelare på topp 10 även i år i form av Anthony Greco. Det kommer givetvis vara en omställning för honom nu, både gällande träningsmängd och isytor. Men när han väl har anpassat sig tror jag att målen kommer att trilla in i allt stridare ström. Ska vi gissa på 18-20 kassar?

Magnus 2: Pontus Johansson kommer vara Frölundas poängbästa back

Ja, man måste ha en liten skräll! Det är ju Borgman som ska ha gjort flest poäng bland backarna när säsongen är över. Men jag tror att Johansson kommer vara den som tillslut står där med flest inspelade poäng. Det är också tack vara att Borgman inte kommer till spel förrän november/december. Men ser en stor uppsida i honom, och han kommer göra poäng i powerplay såväl som i fem mot fem.

Jonas 2: Frölunda avslutar bättre

Säsongen syftar jag då på, och inte skyttet, även om det såklart hänger ihop. Nu har det sett oförskämt bra ut resultatmässigt på försäsongen, men jag tror att det blir lite jobbigare när pucken väl har släppts i SHL. Det är många lag som har förstärkt bra och ligan (som redan varit jämn) är tuffare än de senaste säsongerna. Men i takt med att tilltänkta offensiva vapen som Innala och Greco blir varmare i kläderna och de unga spelarna tar kliv framåt så tror jag att resultaten kommer. Alltså ingen januaridipp utan ett lag som tuggar igång allt mer ju längre säsongen går.

Magnus 3: Frölunda kommer värva en toppcenter innan 15:e februari

Jag lade denna på den positiva sidan. För ja, jag tror det är positivt att Sjöström kommer värva in en kvalitetscenter innan denna säsong är över. Frölunda idag har på sin höjd en habil andracenter i laguppställningen. Centersidan är överlag rätt grå och sett till offensiv så är den bland de svagaste i hela SHL. Titta på hur FBK vann guld, stabil och bra centersida, sedan titta på Frölundas. Nej, det skrämmer inte. Så en värvning kommer komma och supportrarna kommer att jubla.

Jonas 3: Släpp juniorerna loss – det är vår!

Liam Dower Nilsson kommer givetvis inte att prestera lika bra under säsongen som han har gjort nu under träningsmatcherna. Men jag tror att han kommer göra en bra debutsäsong och liksom laget bli bättre ju längre säsongen går och han lär sig spelet i SHL. Han har spännande verktyg som jag tror kommer göra honom till en effektiv spelare. Joel Ratkovic Berndtsson har även han sett pigg ut på försäsongen och jag tror (eller kanske mer hoppas) att han ligger närmare en ordinarie tröja än vad man tänker sig. Dessutom lurar stortalangen Otto Stenberg i vassen, ifjol gjorde han nästan en poäng per match i J20 som U17-spelare. Lagom till vårkanten och slutspelet har vi ett par-tre talanger som blommar ut ordentligt.

Detta kommer att vara botten…

Magnus 1: Antingen Innala eller Greco avslutar inte säsongen i Frölunda

Jag var inne på det när jag skrev plusbetyg på spelarna. Jag var inne på det redan när Innala värvades. Att det är stora osäkerheter kring våra nya poängspelare. Så när jag tar på min negativa hatten så kommer minst en av den tokfloppa och lämna laget innan säsongen är slut. Kan se att Innala inte trivs och vill hem till tryggheten i Finland och lämnar. Kan också se att Greco är en sådan där hypead AHL-spelare som totalfloppar och lämnar efter 15 matcher. Och ja, någon av dem kommer infalla sig.

Jonas 1: Centrarna håller inte

Här har vi en uppenbar svaghet som alla utan skygglappar ser. Kvalitetsmässigt sitter vi med tre tredjecentrar och en fjärdecenter på ett ungefär. Två av det sistnämnda om vi räknar med Linus Nässén. Kedjekemi och spelartyper spelar såklart in, kedjorna i sig kan fungera ändå. Det är således en svaghet som går att komma runt till viss del om backarna är stabila och våra yttrar producerar som vi hoppas på. Men jag tror ändå det kommer bli rätt frustrerande att se våra centrar misslyckas i aktionerna lite för ofta. Jag tror inte att materialet i mitten räcker till om vi ska ha ambitioner om att faktiskt lyfta Le Mat i slutet av säsongen.

Magnus 2: Frölunda kommer spela play-in i vår

Här kom mitt tabelltips in, jag tror Frölunda tar en 8:e plats i tabellen. Jag tror att Frölunda kommer få oerhört svårt offensivt i år. Lasch är den som kommer driva det, samtidigt som Lasse hjälper laget till poäng. Ser framför mig att vi går mot ytterligare en säsong där vi hoppas på Power play och målvaktspel. Det kommer hjälpa oss till Play-in. Annars hade jag inte varit så säker. Det är mycket tro hopp och kärlek i Frölundas lagbygge.

Jonas 2: Lenc får det jobbigt

Som i förra texten om anfallsuppsättningen tror jag att Sjöström var lite snabb med att slänga fram det där tvåårskontraktet till Radan Lenc, man ska alltid vara försiktig när underlaget är så pass skralt som det ändå är. Nu är han ensam tjeck i laget efter att Michael Spacek något överraskande lämnade efter säsongen. Men sin stolpiga engelska kan det nog bli lite jobbigt för honom, inte inom laget men generellt socialt. Rent sportsligt tror jag inte att han är helt gjuten i PP heller. Riskerar att likt Mursak gå från tänkt poänggörare till hårt arbetande spelare. Jag tror inte att man bryter under säsongen, men ser en risk att så kan ske efter säsongen.

Magnus 3: The return of the Klassiska vinter/januaridippen

Som i en dålig filmserie där det alltid en ny upplaga. En sådan man tröttnat på men ändå genomlider för man är såkallat ”pot committed”. Vinter/Januaridippen kommer, var så säkra. Frölunda kommer glömma bort hur man spelar hockey och börja rada upp tunga poängtapp och åka hiss i tabellen. Tyvärr ser jag väldigt lite som kan stoppa det. Så efter en bra höst kommer jag ändå sitta där med ont i magen.

Jonas 3: Vi väger för lätt

Inte i försvaret då, där har vi ett par riktiga bjässar. Men i anfallet. Vår längsta och tyngsta anfallare är Kapten Lundqvist med 184 cm och 89 kilo. Att han är som ett granitblock när han står framför mål, det vet vi, men han är långt ifrån längst eller tyngst i ligan. Och han är alltså störst i laget. Även om vi har ett gäng riviga och jobbiga så saknar vi en eller två anfallare modell stor. Spelare som med sin tyngd kan skydda puck eller trycka sig förbi motståndarnas försvar. Det går alltid att krångla sig förbi en kvartsfinal med lite flyt, men jag tror att den här forwardsgruppen kommer att trampa gympamatta när det hårdnar längre fram i ett slutspel.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s