Inför 22/23 – Forwards

Forwards

#9 Jan Mursak

J:

M:

Magnus: Vår sloven som tjänar massvis med pengar och är på sin höjd en energispelare. Tjänar för mycket sett till hans kvalité på isen. Han är energisk spelare som ofta fungerar som en katalysator i den kedja som han spelar, i vart fall spelmässigt. Kontraktsår för honom, kommer det påverka. Hade faktiskt färre poäng förra säsongen än den innan. Här hade man hoppats på mer, men jag har slutat hoppas. Stabil trea, tror inte det kommer förändras.

Jonas: Han är en väldigt nyttig spelare, den gode Mursak, men nog hade man hoppats på rätt mycket mer när han värvades. Poängspelaren som vi trodde att vi skulle få har aldrig riktigt synts till. Han är dock nyttig som sagt, han arbetar hårt och är en väldigt stark skridskoåkare, en bra komplementspelare i en högre kedja eller en bra spelare för en checklingline som ska stänga ner motståndarnas bättre kedjor. Har själv pratat i media om hur han har tagit en annan roll än den offensiva han hade tidigare i karriären.

#12 Max Friberg

J:

M:

Magnus: Lagets energiknippe, bidrar alltid med hårt jobb. Har bara en växel och det är fullt ös. Han river och sliter och arbetar arslet av sig. I det avseendet är han otroligt värdefull för laget, både i fem mot fem och boxplay där han är otroligt bra. Han får en fyra av mig, kanske lite snällt. Han saknar dock den offensiva spjutspetsen att kunna göra det sista avgörande. Kommer till mycket lägen men mest puffar mot mål.

Jonas: Max är en av ligans snabbaste spelare och har en motor som alltid går på… max. Arbetsinsatsen är alltid på 100% och han har ett mentalt driv som nästan är omatchat i ligan. Men med pucken på bladet händer det inte så mycket. Han har sin move där han försöker gå runt kassen och in framför målvakten. Han står där i mitten i PP och slår några alibipassningar. Med bättre händer och offensivt spelsinne hade Max Friberg varit en NHL-spelare. Nu är det inte riktigt där och han gör sina poäng för att han helt enkelt arbetar så oerhört mycket hårdare än alla andra. Vilket också har gjort honom till en landslagsspelare. Han är en underbar och frustrerande spelare.

#20 Joel Lundqvist

J:

M:

Magnus: Vår kapten, sett till exempel och ledaregenskaper är han en femma. Sett till tekningar är han en femma. Spelet i övrigt lämnar rätt mycket att önska. Ganska begränsad spelare som jobbar hårt och är en motor men någon vidare skicklighet har han inte. Han har dessutom kvar en plats i PP vilket för mig är en gåta. Han får en trea, men detta är en spelare som passerat Zenit.

Jonas: Det finns mycket som Joel fortfarande gör bra, men lite för ofta går det lite långsamt i både ben och handleder. Gjorde respektabla 25 poäng ifjol, särskilt med tanke på hans ålder, där hälften kom i PP. Det blir nog något färre nu när han inte ser ut att vara en del av PP1 längre. Jag skulle önska att man matchade honom något smartare, t.ex. som tekare som sedan byter i viktiga lägen. Jag tror att både Joel och laget skulle må bra av att han tar en lite mindre roll, inte minst för att göra övergången till post-Joel-eran enklare.

#21 Jere Innala

J:

M:

Magnus: En poängstark liten, rivig spelare. Han har även spelat i finska landslaget. Han har varit i Liiga där han gjort mycket poäng. Det är ju dock en sämre liga med en ungefärlig poäng konverter mellan SHL och Liiga där 1 p i Liiga = 0,5 p i SHL. Han har ett poängsnitt på 0,62 p/match i Liiga vilket skulle innebära 0,31p/match i SHL och det renderar i 17 poäng. Det skulle vara en stor besvikelse. Nu får han chansen med Lasch och det borde ge en del poäng. Men han får en svag fyra då han ändå gjort det skapligt i det finska landslaget. Men stor floppvarning här

Jonas: Finländsk landslagsspelare och förhoppningarna på honom är givetvis rätt stora. Innala är en spelartyp som jag gillar. Han är rivig, målfarlig och snabb på skridskorna. Det som gör att jag är lite återhållsam är det faktum att han kommer från spel i Liiga. Ligan där svenska grovjobbare som Sebastian Stålberg och Henrik Eriksson går och blir poängspelare. Nu kommer han få en bra utgångsposition som skytt i PP och lekkamrat till Lasch, men han måste visa att han klarar av omställningen till SHL för att jag ska kunna ge högre betyg.

#22 Linus Nässén

J:

M:

Magnus: Går just nu skadad, när han spelar så gör han det habilt. Passar i Frölundas system med hårt jobb och ansvar. Han har ett bättre skott än han använder. Men ser egentligen inte en speciellt stor uppsida i honom. Han hade kunnat ta en naturligare roll om Joel hade lagt av. Hoppas inte han står i vägen för unga offensiva spelare. En tvåa.

Jonas: Arvtagarens arvtagare. Roger har redan pratat om honom som en framtida kapten, så efter Joel kommer Lasu och efter Lasu kommer Nässén. En hårt arbetande spelare som oftast inte syns så mycket, annat än när han täcker skott eller kommer i frilägen. Han är överraskande bra just på frilägen. Tar förhoppningsvis kliv allt eftersom karriären fortsätter och blir en kulturbärare i framtiden.

#28 Anthony Greco

J:

M:

Magnus: Frölundas senaste forwardsvärvning. Poängstark spelare i AHL, otroligt snabb. Tror han kan bli nyttig för Frölunda, framförallt i omställningsspelet och kanske gå rakt mot mål istället för det eviga snurret. Landar i en fyra på honom. Detta kan bli en ny Veronneau eller så är han borta i november.

Jonas: Vår starkaste forwardsvärvning på förhand, en blixtsnabb poängspelare som har gjort det bra i AHL under en längre tid. Just snabbheten kombinerat med att han faktiskt kan avsluta gör honom till ett vasst omställningshot, något vi inte kan skryta om att ha haft de senaste säsongerna. Har haft det lite jobbigt med den tunga träningsbelastningen nu under inledningen av säsongen, men när han väl har vant sig kommer det bli bra. Jag tror mycket på Greco.

#31 Nicklas Lasu

J:

M:

Magnus: Den som ses som arvtagaren till kaptensbilden efter Joel. Men är inte så säker efter Folins intågande. Han är en defensiv pålitlig spelare, spelar som bäst när han är förbannad och överallt på isen. Dock ser jag färre och färre av de matcherna. Då är han tämligen anonym spelare i laget. Vilket är synd. Han får en trea av mig.

Jonas: När Nicklas Lasu är förbannad, då har vi en bra spelare på isen. När han inte är det gör han inte riktigt samma avtryck. Fjolårets tio poäng var det sämsta han presterat sedan säsongen 2012/13, förhoppningsvis kan han studsa tillbaka lite och göra runt 20 som de två säsongerna innan. Det skulle betyda en del om även de mer defensivt inriktade kedjorna kan chippa in poängmässigt. Jobbar alltid hårt och ger sig in i närkamper. Spelar på gränsen och man hade förmodligen inte gillat honom om han spelat i ett annat lag, men nu är han vår Lasu.

#46 Liam Dower Nilsson

J:

M:

Magnus: Här är en spelare som vi hoppas får sitt stora genombrott denna säsong. Tror dock inte vi kan vänta oss ett genombrott likt Elmer ifjol men ändå stora förhoppningar. Mycket beror på hur Roger väljer att använda honom, blir han fast med Joel och Friberg eller får han chansen med skills och PP-tid? Tiden får utvisa, men ändå oprövat kort en tvåa.

Jonas: Talangfull sistaårsjunior som öste in poäng i J20 säsongen som var. Under coronasäsongen 2020/21 gjorde han också en poäng per match i HockeyEttan när han var utlånad till Hanhals, så han har presterat mot seniorer. Kommer gå in på tolv forwards till en början och ha alla möjligheter att visa att han ska vara ordinarie hela säsongen. Har gjort mycket mål på försäsongen men är egentligen mer av en playmaker. Förhoppningsvis får han speltid även i PP. 15-20 poäng i år och ett rejält genombrott nästa säsong?

#51 Mats Rosseli Olsen

J:

M:

Magnus: Frölundas enda grisiga spelare. Spelaren som gör runt 15p kämpar och sliter som bara den i boxplay. Kultspelare i Frölunda. Ibland kan han göra 3 mål i en match, men oftast får han väldigt klara lägen som han missar. Han får en trea, varken mer eller mindre.

Jonas: Jag ställde mig lite tveksam till Rosses kontraktsförlängning när den kom eftersom jag tyckte att han var lite av en stoppkloss för yngre spelare. Nu när det har rensats ut en del på forwardssidan känns hans plats i laget mer naturlig igen. Han är en av våra kulturbärare och vår främsta agitator som verkligen kan få motståndare att tappa fokus från spelet. Bra på skridskorna och helt okej puckbehandling men det är det hårda defensiva jobbet som är adelsmärket. Ligger ändå stabilt runt 15 poäng per säsong.

#67 Jacob Nilsson

J:

M:

Magnus: Det ska bli spännande att se vad Jacob kan uträtta nu denna säsong. Han hade en pangstart förra säsongen men skadade sig. Nu är det tänkt att han ska gå center och det gjorde han med den äran i Mora men i Färjestad gick det inte så bra. Vad för Nilsson får vi? Kan vi förvänta oss stordåd? Ja, ni ser mycket frågetecken. Här blir det en 3:a sett till vad hans står just nu.

Jonas: Svårbedömd spelare med tanke på fjolårssäsongen. Inför den köpte jag dock inte riktigt hajpen trots den heta starten. Ansågs misslyckad i Färjestad, men de 23 poäng han gjorde där var hans bästa notering i SHL, en liga han har två hela säsonger i. Meriterna är inte särskilt tunga. I grund och botten har vi en spelskicklig center att göra med här och inte den skytt som han fick som roll ifjol. Nu är han alltså tillbaka i sin mer naturliga roll. Jag tror på gedigna insatser, men förväntar mig inte att han är en ledande spelare.

#72 Patrik Carlsson

J:

M:

Magnus: Den evige städgumman i Frölunda. Har använts som spelare att fylla de hål som behövs i laget. Nu saknar laget en toppcenter och vem får det ansvaret då, jo Carlsson. Kommer han kara det? Jag är ytterst tveksam. Bra och nyttig spelare som kan göra sisådär 30p en bra säsong (ifjol gjorde han 16 men 9 i slutspelet). Han får en 3:a, nyttig spelare för laget men förstacenter? Knappast. 

Jonas: En väldigt laglojal spelare som gör andra bättre och som ofta får spela den lite mer anonyma rollen i sin kedja, så ser det även ut i år. Ifjol var en väldigt tung säsong för Purre även om han lyfte på slutet av den. Han fyller 35 år till hösten och det var nog en viss naturlig nedgång vi fick se. Kanske kan den nedgången bromsas lite när han får spela center och med skickliga kedjekamrater. Nivåmässigt är han inte en förstecenter i SHL, utan mer av en stark tredjecenter.

#75 Radan Lenc

J:

M:

Magnus: Frölundas ende tjeck. Svår spelare tycker jag! Visst han gjorde poäng i matcher ifjol, men samtidigt var totalt osynlig i andra matcher. Funkade inte alls i PP1, alldeles för långsam till skott. Tycker man var lite tidig med ett två års kontrakt på honom. Ser honom som stabil spelare men med positiv uppsida, men det kan likagärna bli pyspunka. En trea.

Jonas: Tio poäng på 14 SHL-matcher och sju på nio slutspelsmatcher var en fin start på Frölundakarriären, men jag tycker inte att han borde ha fått två år utan på sin höjd 1+1. Det är inte första gången som vi ser Sjöström dela ut ett relativt långt kontrakt baserat på ett litet underlag. Har spenderat hela karriären i tjeckiska ligan innan fjolårssäsongen som delades mellan KHL och SHL. Jag är osäker på om han presterar över en hel säsong.

#81 Ryan Lasch

J:

M:

Magnus: Vad ska man säga som inte redan är sagt? Frölundas enskilt, tillsammans med Lasse, viktigaste spelare. Solklar femma.

Jonas: En magiker med pucken på bladet och ligans bästa playmaker, inget snack om den saken. Jag är kan dock tycka att vi har gjort oss lite väl beroende av honom. Nästan så att man har kunnat uppleva att vi trycker på hårt för att få PP där Lasch sedan ska kliva fram och avgöra. Så jag gillar att vi nu ska ha två tävlande PP (även om det är en markant skillnad i spelarkvalitet mellan dem) och att vi har tagit in Innala och Greco som förhoppningsvis kan ta lite fokus från Lasch.

Juniorer

J:

M:

Magnus: Som avslutning ska jag titta lite på Juniorerna. Frölunda har en del juniorer på väg in i laget med Ratkovic Berndtsson, Stenberg och Milosevic närmast på tur. Där bara Stenberg egentligen kan ses som det stora löftet men fortfarande väldigt ung. Vad tror jag då? Kommer de få någon speltid? Jag kanske i strömatcher här och där, men inte mer än så. Tror vi får vänta på dem en säsong till. Så det blir en trea sett till juniorbeståndet.

Jonas: Nu har vi ju ett par juniorer som är med och slåss om istiden på 12-14 forwards i dels Dower Nilsson och dels Joel Ratkovic Berndtsson. Så redan där får de en större chans än vad t.ex. Elmer Söderblom och Theodor Niederbach hade ifjol (de inledde på bänken/läktaren). Den stora frågan är om Otto Stenberg redan nu kommer in och på allvar utmanar om istiden även han. Stortalangen ser ut att gå i förstarundan av nästa års NHL-draft. Stefan Milosevic får det nog svårt att få spela med tanke på de nio seniorbackarna i truppen. Ludwig Persson, Noah Hasa och Viggo Andrén är utlånade på säsongslån, men det är möjligt att vi kan få se någon eller några av dem göra en match här eller där om det skulle krisa.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s