Inför 22/23 – Målvakter och backar

Målvakter

#1 Lars Johansson

J:

M:

Magnus: Äntligen, jag säger bara äntligen. Lasse är hemma, äntligen! Här har vi en målvakt som kommer att slåss om att vara SHLs bästa denna säsong. Hans statistik och meriter talar för sig själv, så här har vi en given etta i Frölundas mål. Äntligen har tränarstaben tänkt om och satsat på en målvakt som kan ge laget stabilitet. Experimentet med två habila, typ OK målvakter är i vart fall på paus denna säsong. Man kan hoppas att Lasse får lotsa laget till SM-guld under hans kontrakt, efter den snöpliga skadan 2016. En solklar femma! Han kommer bli lagets tillsammans med Lasch enskilt viktigaste spelare Sa jag det? ÄNTLIGEN!

Jonas: Efter sex långa säsonger på vift återvänder Lasse till VF och hur underbart är inte det? Efter försöket i Nordamerika hamnade han i KHL och var där en av ligans och Europas bästa målvakter. Det ska givetvis sägas att han också spelade i två av KHLs bästa lag och det var först sista säsongen då han bytte Moskva mot St. Petersburg som han fick vara förstemålvakt. Å andra sidan överglänste han Ilya Sorokin, idag förstemålvakt i NHL, statistikmässigt när han var tvåa hos CSKA. Landslagschanserna var av någon outgrundlig anledning få, men när han väl fick spela med Tre Kronor höll han högsta nivå och han var Sveriges etta i OS förra säsongen. En klassmålvakt och på förhand SHLs bästa. Kan han äntligen få den Honken Trophy som han rånades på säsongen 2015/16?

#80 Frederik Dichow

J:

M:

Magnus: Här har vi en ung stor dansk. Vi vet ju hur det gick sist, dessutom vid samma förnamn. Men här ser jag en spännande back-up till Lasse som jag tror kommer utmana honom rejält i vart fall till nästa säsong. Har en riktigt bra säsong i allsvenskan i bagaget men annars inte varit i Sverige förutom som Junior. Det blir en tvåa, som kommer vara generella betyget på oprövade spelare. Har stor utvecklingspotential, hoppas att Martin kan hjälpa honom.

Jonas: Dichow är intressant talang med det motsägelsefulla smeknamnet ”The Gnome” som kommer från en väldigt stark säsong i HockeyAllsvenskan. Enligt Svenska Fans var det förväntade antalet insläppta mål på de matcher Dichow spelade 76, men han släppte bara 52. Dichow släppte alltså in 24 mål färre än vad han ”borde” ha gjort. Oerhört starka papper. På senare år har vi sett målvakter som Daniel Marmenlind, Joe Cannata och Christoffer Rifalk klara av att ta steget till SHL från HockeyAllsvenskan relativt smidigt, förhoppningsvis kan även Dichow göra det med. Kommer såklart vara klar tvåa bakom Lasse till att börja med, men räkna med att han kommer utmana ordentligt ju längre säsongen går.

Backar

#2 Christian Folin

J:

M:

Magnus: Den store härföraren kom hem till klubben inför förra säsongen. Visade sig nyttig och bra för Frölundas spel i egen zon. Dock inte samma dominans som när han var i Växjö, olika spelsystem jag vet, men ändå ack så nyttig för Frölundas försvar och stabilitet. Han hade även en okej för honom säsong poängmässigt, 15p. Han trivdes med Edvinsson lite mindre bra utan honom. Han får en fyra av mig, kräver mer för att sätta en femma på honom.

Jonas: Generalen i försvaret som håller rent framför kassen och delar ut ohyggligt tunga tacklingar över mer eller mindre hela isen. Är i grund och botten en ganska enkel och klassisk spelartyp, stor, tuff och hård med defensiven som adelsmärke. Men han är sjujävla bra på det han gör, förmodligen en av de bästa om inte den bästa i ligan rent defensivt. Svagheten är spelet med puck och han mår som bäst när han har någon med bättre kontroll på trissan bredvid sig. Viktig i numerärt underläge och när ledningar ska försvaras.

#5 Filip Johansson

J:

M:

Magnus: Vilken Filip får vi i laget i år? Får vi den förväntade utvecklingen med den totalback han ibland kan vara? Kommer han ta den offensiva spjutspetsen från backplats? Eller får vi den lite smått virrige och ofta svaga backen i egen zon? Jag gillade verkligen inte honom tillsammans med Jens i förra säsongen, de hade otroliga svårigheter med att hantera puck i egen zon, hoppas han tar steg nu. Jag landar i en trea inför säsongen. Det kan dock bli en fyra likväl som en två när vi summerar. Osäkert ja, men hoppas gör man.

Jonas: Han kan ju så himla mycket, Filip. Det är så mycket ishockey i kroppen och stundtals har han också kunnat spela ut och verkligen visa det, men vi har ännu inte fått se det på regelbunden basis. Draftad i förstarundan av Minnesota och nu kontraktet med Vancouver visar att även lag i NHL har tyckt och tycker att talangen finns där. Det finns verkligen potential att få en gedigen tvåvägsback med offensiv uppsida här för laget, vilket i slutändan skulle kunna vara guld värt.

#6 Filip Hasa

J:

M:

Magnus: Här har vi en kille som har gått i Frölundaskolan sedan U16. Varit på villovägar i Modo och Almtuna och gjort det bra där. Han har en spelskicklighet i sig, och hoppas han utvecklar detta under säsongen. Kommer sannolikt få slåss om en sjunde backplats. Men ser det som en investering för kommande säsonger snarare en impact player detta år. En tvåa på honom.

Jonas: Det har muttrats lite i supporterled om att ledningen missar f.d. Frölundatalanger och andra unga spelare i HockeyAllsvenskan (jag själv har gjort en del av muttrandet), men nu har de slagit till på Filip Hasa som checkar båda de boxarna. En skicklig allroundback som hade fjärde mest istid av backarna i topplaget MoDo ifjol. Med Frölundas breda backsida kommer istiden bli klart mindre här. Ett framtidsnamn som förhoppningsvis utvecklas under säsongen.

#15 Anders Grönlund

J:

M:

Magnus: Här är spelaren som media och ledarstab gillar att hylla. Samma spelare som många supportrar kliar sig i huvudet över varför han är kvar. Det är en uppenbart begränsad spelare som bara ska göra det enkelt för sig, men ofta tar sig vatten över huvudet efter ett bra slutspel 2019. En spelare som accepterar sin roll och kan agera mentor för unga spelare när det gäller träning, beteende och förberedelser. Dock får han inte stå i vägen för unga spelare på väg uppåt. Ganska stabil 2:a.

Jonas: Grönlund var ett fynd från HockeyAllsvenskan första säsongen där han imponerade med sitt spel och i slutspelet var en viktig del i föreningens senaste SM-guld. Efter det har Grönlunds spel dock blivit sämre och sämre och det har varit svårt att förstå varför han har fått förlängda kontrakt. Går nu in på sin femte säsong med laget och är med det en kulturbärare på backsidan där det överlag varit stor ruljangs på spelare över säsongerna. Förra säsongen avbröts i förtid då han fick operera höften, något som förhoppningsvis gör att han kan lyfta sitt spel igen. Är som bäst när han inte syns.

#18 Lucas Nordsäter

J:

M:

Magnus: Defensivt inriktad back som har fått testa på SHL i Växjö, FBK och Leksand men inte riktigt fått fäste. Han har sedan spenderat sin tid i Södertälje. Jag ser detta som en billig värvning som kan ha en uppsida att bli en habil SHL-back i ett tredje backpar på sikt. Fått både ris och ros från tidigare klubbar. Det blir en två men får ses som utvecklingsmaterial på sikt.

Jonas: Södertäljesupportrarna reagerade med chock och glädjerop när Frölunda plockade Nordsäter från deras lag, vilket inte är något vidare tecken. Nordsäter har testat flera gånger i SHL men inte fastnat där, vilket inte heller är något vidare tecken. En spelare med bra fysiska verktyg och skridskoåkning, men ska vara ojämn och misstagsbenägen. Jag tror tyvärr inte riktigt på den här värvningen och Nordsäter ligger nog i farozonen för att lånas ut när Borgmästaren är tillbaka från sin skada.

#25 Pontus Johansson

J:

M:

Magnus: Här tror jag vi har Frölundas stora överraskning i vinter. Han hade en mycket bra start ifjol för att sedan mattas av och bänkas i ett Djurgården som åkte ur. Just det, DIF åkte ur Hurra! Nej åter till spelarna! Han har en offensiv skicklighet samt generell spelskicklighet i sig så här förväntar jag mig att han kommer ta en stor roll i att driva spelet för Frölunda. Tvekade lite på trea men landar på tvåa, fortfarande ganska oprövad.

Jonas: Här finns potential för ett högre betyg, kan vara en fyra när säsongen är till ända. Var en av Djurgårdens bästa backar innan han åkte på lite skadeproblem. Sedan läckte det ut att han skulle till Frölunda och han skickades upp på läktaren. Har aldrig riktigt producerat poäng vilket vi skulle må bra av att han gör med tanke på att vi generellt har en defensivt inriktad backsida, så han får gärna ta det klivet nu. Blir spännande att följa i vinter, hans skicklighet med puck behövs verkligen.

#40 Petteri Lindbohm

J:

M:

Magnus: Säsongens stora backvärvning. Vi alla trodde det skulle bli en offensivt skicklig back speciellt efter Leskinen lämnade. Men istället fick vi en defensiv back som är OS och VM-guldmedaljör från Finland. Detta kommer bli ett krutpaket i försvaret som kommer hjälpa till att stärka försvaret tillsammans med Lasse och Folin. Har stora förväntningar på honom, men för att få en femma behöver jag se honom lite mera och få lite offensivt hot. En fyra.

Jonas: Från en offensiv Leksinen till en sorts tvåvägsback med defensiv tyngdpunkt, det var det ingen som såg komma. Men det är en klassback som kommer in. Med Lindbohm, Folin och Borgman finns det tre stöttepelare i försvaret som kan käka många minuter när det behövs. Där ser jag Lindbohm som den av dem som ska ta det absolut tyngsta lasset när t.ex. ledningar ska försvaras. Har matchats tillsammans med Folin till en början och det är ett backpar som kommer att kunna stänga ner exakt alla spelare i SHL. Har uttryckt en vilja om att utveckla sin offensiv nu i VF och jag hoppas att vi får se det hända. Spelade så sent som ifjol i NHL då han avslutade säsongen med Florida. Igen: Klassback.

#43 Tom Nilsson

J:

M:

Magnus: Habil SHL-back, i vissa läger bland supportrarna en favorit. Han är defensivt inriktad, det är väl det jag ställer mig frågande för. Det blev en väldigt defensivt tiltad backsida. Roger vet vad de får i Tom och det är aldrig fel. Han kommer inte göra bort sig men samtidigt inte vara speciellt framfusig. Stabil 3:a.

Jonas: Jag blev överraskad av värvningen men gillade den snabbt då jag kände att vår andra halva av försvaret var lite osäker i Nordsäter, PJ, Grönlund och Hasa. Nilsson blir på så vis en stabiliserande faktor i det vi kan se som vårt tredje backpar. Det är tredje gången Tom är här och vi vet vad vi kommer att få, en gedigen spelare som trycker till ordentligt i sarghörnen men som inte bjuder några offensiva finesser. Perfekt partner till en mer offensiv spelare.

#74 Andreas Borgman

J:

M:

Magnus: Herrejösses, vad bra han var när han kom in förra säsongen! Han behövs verkligen i Frölunda speciellt när resterande backuppsättning har defensivt fokus. Han kan spela hockey på ett sätt som ingen i laget kan. Han kommer bli väldigt viktig när han väl återkommer i spel. Kommer leda PP1 och vara den största backstjärnan i dagens lag. En klar femma.

Jonas: Är jag lite snål här? Kanske. Borgmästaren klev in under förra säsongen och var dominant från första stund. Poängen östes in och han har en härlig edge i sitt spel. Tacklingarna är hårda och han har ett hånflin som man inte kan annat än älska som Frölundait (man hade däremot hatat det om han spelat i ett annat lag). Kommer att vara vår ledande offensiva back när han väl är tillbaka från sin skada. Det som håller mig borta från högsta betyg är att han var inne på 26 baklängesmål på bara 24 matcher, det imponerar inte.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s